Archive for the ‘Mål’ Category

Sitt, ligg, sitt, ligg, sitt…

tisdag, mars 19th, 2013

Ja det var ett jäkla tjöt på Caroline just nu. Hon verkar ha svårt att bestämma sig för om jag ska ligga eller sitta. Och vips så kan det hända att hon blandar in ett litet stå mitt uppe i allt. Men pigg och godissugen som jag är just nu är jag med på allt och snabb är jag. Sitt, ligg, sitt, ligg, sitt, ligg osv. Jag kan ALLT! Eller vad säger ni? ;) Till helgen blir det att flytta över kunskapen upp på balansebollen. Jag lovar att jag ska se till så Caroline lyckas filma även det.  //Lukas

 

Filmtajm

tisdag, mars 5th, 2013

I söndags var det riktig vårkänsla ute. Så det blev till att ta paus i femmils-tittandet och ge sig ut på gräset för träning. Pappa var snäll och ställde upp medan jag och Lukas gick vår februari-bana. Första gångerna tände han till rejält och tyckte det var dötrist att inte få belöning under banan så han belönade sig själv med skutt och trams. Men tillslut fick vi ordning på det. Visserligen ser han väl inte jättetaggad ut på filmen och jag själv går ju som en hösäck…men men nu fick jag den på film iaf.

Sitta framför vid 1,2,3 bak blev jag nöjd med. Nära och rakt. Men att komma in i position sitta framför är jag inte så nöjd med. Blir till att testa att träna mer bakdel för att få honom att trampa runt. Så får vi se om det blir bättre..

Ena grannpojken hade barnkalas i lördags då det blåste så. Ett gäng ballonger slet sig och kom in till oss. Efter att ha varit totalt ointresserad av de passade Lukas på att ta sig en dans med de. Och vi kan bara konstatera – mer ballonger åt folket (och hundarna)!! ;)

Summering februari och delmål mars

lördag, mars 2nd, 2013

Delmål Februari

¤ Grundövningar – ”tass”, ”andra”, ”high five”, ”sitta på rumpa” och sitta på rumpa och ”give me ten” - check! Tycker L har blivit bättre på att skilja på ”tass” och ”andra” och inte bara chansa vilken tass jag menar. Klarar sitta på rumpa 10 sekunder, vilket var målet.

¤ Rallylydnad – bibehålla position i högersvängar, sitta rakt och nära vid sitta framför och 1,2,3 steg bak – Sitta nära, check. Nu är nästan problemet däremot att han trampar mig på fötterna och då tappar han position totalt. Men fortfarande klurigt att hitta en rak position framför från ”fot”. Är precis som att svängen blir för snäv, trampar runt för dåligt med bakbenen?

¤ Ett spår – dags att väcka de frusna rådjursklövarna ur vintervilan – bajs, det blev inget…

¤ En av månadens rallybana – februari1 - gjord! Tappade stundvis position i sitta framför men det berodde nog på utrymmesbrist eftersom vi var inomhus. Dagen efter utomhus gick det bättre. Mer plats åt oss båda.

Delmål Mars

¤ Nu blir det ett spår, inget ska kunna stoppa oss.

¤ Stabila skiften sitt-ligg-stå. Först på golvet sedan upp på bollen

¤ Rallylydnad – sitt/ligg gå runt, sitt-stå. Stabila tassar!

Ja ni märker vad denna månadens fokus hamnade på stabila och stadiga tassar.

Delmål februari

söndag, februari 3rd, 2013

Så där, julen utkastad och vårlayout framme dags att ta sig i kragen och formulera månadsmålen. Så vad ska vi syssla med under februarimånad?

¤ Grundövningar - ”tass”, ”andra”, ”high five”, ”sitta på rumpa” och sitta på rumpa och ”give me ten”.

¤ Rallylydnad - bibehålla position i högersvängar, sitta rakt och nära vid sitta framför och 1,2,3 steg bak.

¤ Ett spår – dags att väcka de frusna rådjursklövarna ur vintervilan

¤ En av månadens rallybana – februari1

Nu kör vi!! 

Summering och nya delmål

måndag, oktober 1st, 2012

Delmål September

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de – Denna månad fick även bakbenen vara med enligt Lukas. Han har lite svårt att bedömma avstånd och kör mer på studs från där han står istället för att sikta in sig. Men ett hopp blir det iaf.

¤ Sätta ringar på leksak – såg att Lisa med Zorro tränade detta och blev sugen. Det kommer ta ett tag för Lukas har jag på känn. – Oj, vad svårt för Lukas. Hämta ringar – ok, komma med de – ok. Trä på pinnen istället för att ge mig de i handen – svårt! Har kommit till att han siktar på pinnen och jag får hjälpa till att lirka på det sista. Fortsättning följer…

¤ Stretcha o. massera - check!

¤ Simma?? – nepp…

¤ Ett viltspår till – blev gjort i helgen. Endast blod i spåret och bara klöv i spårslutet. Med tanke på ösregnet som föll under kväll/natt och att vi mycket troligt råkat korsat någon annans spår (oops) gick det spårandet bra. Stundvis lite flaxig vilket troligen har sin förklaring.

Delmål Oktober

¤ Mera trä ringar på leksak

¤ Apportera en plastsmörkniv, vanlig gaffel, fjärrkontroll, hårborste

¤ Leta fram pilatesbollen igen och träna stå med frambenen raka på den

¤ Stretcha och massera

¤ Mera spår..??

Summering och nya delmål

lördag, september 1st, 2012

Delmål Augusti

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de – på väg. Men han väljer den lätta vägen och hoppas bara med frambenen medan bakbenen står helt still ;) Fortsättning nästa månad.

¤ Springa till kon – befästa och öka avstånd – funkar på ett par meter avstånd. Dock har han nu i slutet börjar välta konen så det känns som vi backat lite.. :/

¤ Stretcha och massera! - check

¤ Inoff utställning - 19/9 GRK Gbg. Blev en fin 4:e plats av 9 deltagande i Maiden. Läs mer här

¤ Träningstävling Rallylydnad - check. Läs mer här

 

Delmål September

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de

¤ Sätta ringar på leksak – såg att Lisa med Zorro tränade detta och blev sugen. Det kommer ta ett tag för Lukas har jag på känn.

¤ Stretcha o. massera

¤ Simma??

¤ Ett viltspår till

Summering och nya delmål

onsdag, augusti 1st, 2012

Delmål Juli

¤ Tasstarget – utveckla, vill ha honom stående still med tassen på targeten för att sedan bygga på det till att springa till kon. (undrar om vi hinner dit denna månad) - valde tillslut att ta bort targeten (den var mer störande). Istället blev det att bara helt enkelt springa till en kon UTAN att välta och apportera in den. När jag fick nytändning till hur jag skulle träna gick det mycket bättre.

¤ Backa runt – döpa det och få honom att skilja på när han ska rätta till fotpositionen och när det gäller backa runt. - klarar nästan ett helt varv. Behöver lite uppvärmning innan han kan skilja på att sitta i fotpos och stå och gå runt.

¤ Simning – fortsatt i pool, utöka tiden. -Simmat 4 gånger. Förra gången efter 2v uppehåll valde jag att han skulle simma med flytvästen för att få in känslan även med den. Simade riktigt fint, rumpan hölls ju uppe mha den. Men att sedan ta en kort omgång utan flytväst gjorde att man klart märkte skillnad på bakbenen.

¤ Rallylydnadsträningsgruppen – vårt egna mål under tillfällena är att bygga upp uthållighet, hänga med i svängarna, få till fart från stillavarande moment. - tycker det går bra. Mer taggad vissa dagar och så beror det på hur omgivning, andra deltagare, läten runt omkring är…

Filmer kommer senare…

Delmål Augusti

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de

¤ Springa till kon – befästa och öka avstånd

¤ ?

¤ Stretcha och massera!

¤ Inoff utställning

¤ Träningstävling Rallylydnad

Summering och nya delmål

söndag, juli 1st, 2012

Delmål för Juni

¤ Simning – gärna både i pool och utomhus – I pool två gånger, och det går framåt och jag ska snart utvärdera om det gett mer resultat. Utomhus, ne, badkrukor som vi båda är.

¤ Massage – fortsättning för att hålla mjuk och fin när vi nu bygger muskler under simningen – en gång i veckan och mer rutin på stretch efter långa promenader.

¤ Miljöträning – minst en gång i veckan är det stan eller annan folkrik plats som inte är hundklubben. – inte alls….*skäms*

Tillägg:

¤ Backa runt mig – se film nedan. Gick rätt fort. Nackdelen är att det i nuläget råder lite förvirring med axlar, riktning, fotposition, backa osv. Men tack vare namnförslag i förra inlägget blir nästa steg att döpa det.

¤ Trampa på tasstarget, springa fram till target på några meters avstånd. - se film nedan. Han springer fram gör ett tramp/touch men står inte ritkigt kvar…men han hittar targeten

backarunt 20120630 from Caroline L on Vimeo.

hfsgaio

tasstarget 20120630 from Caroline L on Vimeo.

 

Delmål Juli

¤ Tasstarget – utveckla, vill ha honom stående still med tassen på targeten för att sedan bygga på det till att springa till kon. (undrar om vi hinner dit denna månad)

¤ Backa runt - döpa det och få honom att skilja på när han ska rätta till fotpositionen och när det gäller backa runt.

¤ Simning – fortsatt i pool, utöka tiden.

¤ Rallylydnadsträningsgruppen – vårt egna mål under tillfällena är att bygga upp uthållighet, hänga med i svängarna, få till fart från stillavarande moment.

Uppdatering av delmålen

måndag, juni 18th, 2012

Delmål för Juni

¤ Simning – gärna både i pool och utomhus

¤ Massage – fortsättning för att hålla mjuk och fin när vi nu bygger muskler under simningen

¤ Miljöträning – minst en gång i veckan är det stan eller annan folkrik plats som inte är hundklubben.

Tillägg:

¤ Backa runt mig

¤ Trampa på tasstarget, springa fram till target på några meters avstånd.

Summering och nya delmål

fredag, juni 1st, 2012

Delmål för Maj

¤ Backa – backa upp i sin säng (alla 4 tassar) som står 2 meter bort – check! Även om det tog väldigt lång tid att få honom att förstå att det inte är farligt att sätta tassar i sängen när man backar. Men att backa -rakt- till sängen är en annan femma…

¤ Massage – flitig massage och strech för att få ordning på bakbenen – bakbenen känns mjukare, höger är dock fortfarande mycket stramare/kortare än vä så helt nöjd är jag inte. Men en bit på vägen.

¤ Simning – var iväg förra torsdagen, första självsimmet med hjälp att få i honom i poolen. Och det gick ju som ni kunde läsa riktigt fint. Simkort köpt så vi väntar bara på sommarlov och ledig tid.

¤ Allmän kroppskontroll – hoppa på stubbar/stenar, balansera på stockar, snurra/piruett, snäva svängar – check!

 

Delmål för Juni

¤ Simning – gärna både i pool och utomhus

¤ Massage – fortsättning för att hålla mjuk och fin när vi nu bygger muskler unde simningen

¤ Miljöträning – minst en gång i veckan är det stan eller annan folkrik plats som inte är hundklubben.