Archive for november, 2010|Monthly archive page

Tre hundar borta, men två nya!?

måndag, november 29th, 2010

För er nyfikna – nej det blev tyvärr inget bra julkortfotande i helgen. Snökaoset tilltog och vi skottade och lattjade mest. Snödjupet är redan 3-4 decimeter på sina håll samtidigt som det blåste rikligt med vindar. Så vi skjuter det på framtiden lite.

Åter till skolvardagen och ner till Göteborg i söndags eftermiddag igen. Tåget gick som vanligt utan förseningar pga snön – jippie! Dock lämnade jag kvar Lukas hemma i Uddevalla :( Det var inga glada ögon som var det sista jag såg…Men det blev smidigast så eftersom jag då kan åka direkt efter skolan på onsdag och komma hem snabbare. För på torsdag fredag blir det ut i verkligenheten på våra första fältstudier. Så vi får se en liten del av det stora område vi kan välja att jobba inom.

Väl nere i Göteborg verkade syrrans rufsiga hundar vara putsväck också….Istället möttes jag av 2 petiter som ser ut att vara max 7 månader. Visst var det Chippen och Elvis, bara i naknare förpackning. Båda har fått sig en total nertrimning och ser närmare ut som en blandning mellan petit och kinesisk nakenhund. Chippen skämdes jättemycket i början. Så att ta ett kort och visa hur de ser ut vore inte ens rättvist. Kanske inte de vackraste men enormt söta på sätt och vis och deras busighet kommer fram ännu mer i samband med valpliknandet.

Ne åter till lite plugg inför etikseminariet imorgon. Men först ska jag och syrran fixa ihop ett lass Rocky Road. Dags att börja med julbaket i tid så man hinner med allt. Minst 10 saker vi tänkt baka….Hur mycket julgodis/kakor bakar ni?

Snökaos, tågresa och märkt för livet

fredag, november 26th, 2010

Ja bli nu inte förskräckta de tre orden i rubriken har inget med varandra att göra. I så fall låter det som värsta tågolyckan ;)

Snökaos – råder det nästan..pudersnö, pudersnö, pudersnö i mängder. Slasket håller sig långt borta iaf. Enligt tv:n skulle snön inte nå västkusten och Uddevalla, men det tog visst vägen om oss iaf. Eller vad sägs om nästan 2 dm snö =)

Tågresa – när jag skulle åka tåg med syrrans hundar blev det inget. Tågen från Uddevalla krånglade så jag tog istället bilen ner och bilen hem på tisdag igen. Däremot åkte jag och Lukas tåg idag. När vi skulle gå på från syrran gick det sisådär. Han blev rädd när tåget pös till och ville inte gå i närheten av tåget. Men tillsut kom vi på och den 20 min långa resan till Göteborg gick fint. När vi sedan tog det större tåget till Uddevalla stod det redan inne på perrongen och det var nemas problemas att gå på. Väl på fick han fina berömmande ord från både medpassagerare och konduktören.

Märkt för livet – ja inte nog med att skolan ger oss MiniAnne och HLRlektion gratis, vi får även en vaccinering. Tuberkulosvaccinering. Först får man göra ett test som läses av tre dagar senare. Bara ytterst få har ett naturligt skydd. Så i torsdag var det dags att läsa av, visade ingen reaktion alls så det blev ett stick i axeln. Den fina axeln är ett minne blott. Ser just nu ut som ett myggbett men om några dagar kommer en skorpa bildas, sedan lossna, läcka lite var, stelna igen och vips har man fått ett ärr man får dras med resten av livet….på gott och ont. Anledningen till gratisvacc är att tuberkulos riskeras att börja spridas igen inom sjukvården och då har ännu en högt uppsatt snubbe beslutet att sjukgymnaststudenter och några vårdprogram till ska erbjudas gratis vacc.

Ne dags att börja finurla på årets julkort. Snö och uppehåll väntas imorrn, gäller att passa på ;)

Upptäckte att fina vevve gett oss denna award. Den lyser upp vårt vintermörker rejält =)

Man ska skriva 7 saker om sig själv och ge den vidare till 7 nya fina bloggar. Har ju redan skrivit sådant om mig en massa gånger men ska försöka hitta lite nya saker.

¤ går just nu första terminen på sjukgymnastprogrammet.

¤ började spela julcd idag och tänker inte sluta lyssna förrän julen slängs ut

¤ envis som en åsna

¤ vill gärna ha på tv:n när jag ska sova även om jag är så trött at jag somnar två sekunder senare

¤ äter sällan ”vanlig” frukt som banan och äpplen, förrutom under clementinperioden då jag käkar clementiner dagligen

¤ gillar filmer som dirty dancing, grease, pretty woman

¤ är just nu en trogen pendlare, läser metro på morgontåget, har radio i öronen och suckar över tågförseningar

Inget tvång för er 7 att svara och skicka vidare men vi vill ändå att ni ska veta att ni finns bland våra favoriter

Anna, Annika, Sofie, Johanna, Vevve, Mirre, Johanna

Förena nytta med nöje

tisdag, november 23rd, 2010

Förena nytta med nöje tackar man väl aldrig nej till. Lära sig något så nyttigt som HLR i skolan och samtidigt ha oerhört kul i en sådan trots allt allvarlig situation..?!

Det är ju väldigt bra att kunna HLR, något som faktiskt ALLA borde lära sig. Och av någon obeskrivlig anledning tycker någon högt uppsatt att blivande Sjukgymnaster SKA kunna det och SKA ha det på schemat. Så idag delades drygt 40 stycken MiniAnne ut till oss. MiniAnne är en liten docka med en ”klicker” på bröstet och en uppblåsbar lunga. Vi satt och följde instruktionsfilmen samtidigt som vi hängde med med vår docka. Uppblåsbara lungan reser sig så klart när du blåser tillräckligt hårt. Och ”klickern” på bröstet klickar precis som en hundklicker när du trycker lagom hårt. Kan hälsa att jag tycker man behöver trycka hårdare än man tror.

Himla kul hade man iaf när man trots allt försökte vara allvarlig. Men det brast ganska rejält när man ska låtsas ringa på hjälp med hjälp av en mobiltelefon i form av en endimensionell pappkartongbit med en bild av en gammal mobil på. :) Men vi lärde oss iaf och fick såklart budskapet att lära fler. Så därför fick vi faktiskt dockan gratis så man kan ha den hemma och träna, visa andra, repetera och fräscha upp minnet.

För övrigt ligger det just nu massa snö runt huset. Något som verkligen uppskattas av alla fyrbenta i huset :) Att bara få köra ner nosen, mumsa lite eller åla sig fram som en säl (elvis gör det även mitt på vägen om lusten infaller) är underbart! Behöver man ens påpeka det..?! :)

Spårfilmer

lördag, november 20th, 2010

Sagt och gjort så blev det spårning för fulla muggar i onsdags. Jag och hundarna packade in oss i lilla bilen och for ut till mormor och morfar. Hade lite dåligt med tid så Chippen och Lukas fick faktiskt gå samma spår. Jag vet att hundar inte ska gå samma spår, men hej, det är bara en extra utmaning ;)

Lukas gick först, sedan Chippen (säkert därför det var lite extra klurigt för honom). Det blev drygt 480 m, bloduppehåll på 15, 2 vinklar. Hela spåret gick på åker och det blåste stundvis en hel del. Tittar man på filmen kan man delvis se vart spåret ligger och man ser hur hundarna håller ett jämt avstånd från det, så det borde ju bero på vinden.

Lukas spår

Untitled from Caroline L on Vimeo.

Chippen spår

Chippen viltspår 101117 from Caroline L on Vimeo.

Lilla Elvis har aldrig viltspårat tidigare. Han fick först ett oblodat spår på runt 80 m i trädgården. Sedan ett kortare spår i skogsmark med blod (inte med på filmen).

Elvis viltspår 101117 from Caroline L on Vimeo.

Har inte orkat mixtra eller klippa bort onödiga delar i filmerna – så ni får den ”oklippta versionen” =) Som sagt tittar man noga kan man ibland ana vart spåren går och hur hundarna jobbar för att finna tillbaka rätt. Väldigt lärorikt som hundförare att filma spårningen. Man kan om och om igen studera de och lära sig hur hunden ser ut när den jobbar i rätt spår resp flaxar efter andra goda dofter ;)

Tydligen verkar inte WordPress riktigt gilla länkningen från vimeo. Men om ni klickar på Untitled till varje film så hoppas jag ni hamnar rätt :) Orkar inte riktigt fixa med det just nu…klockan närmar sig spöktimmen och jag är dödstrött…terminens sistsa skriftliga tenta är numera avklarad. Därav vår frånvaro i hundträningen….Fem skriftliga tentor totalt sedan augusti…hittills 3 godkända samt en praktiskt godkänd. Resten har inte resultaten kommit för än, så håll tummarna!!

Lycka i form av något rött

söndag, november 14th, 2010

Vi fortsätter på ordet lycka – vem gillar inte det ordet? ;) Denna gång i form av något rött. Och vad kan det då vara…? Blod!!

Sedan i somras då vi hade klarat anlagsklassen, tog även blodet i frysen slut. Har tidigare köpt det på ICA Maxi, men tydligen så slutade de gröna gårdarna att slakta kossor under sommaren, för blodet tog slut i hyllan. När mamma frågade de här om veckan så var det inte snack om smidiga ½-literburkar utan en dunk..?! Vi hoppade det.

Gick till ICA Kvantum i veckan, men de hade inget hemma. De kunde beställa men då skulle det komma i nästa vecka. Herregud! Vem köper upp allt blod? Istället tog jag vägen om COOP – jippie de hade hemma!! Tog det säkra före det osäkra och köpte 2 * ½-litersburkar för säkerhetsskull. Men dubbelt så dyrt mot vanligt var det…Ja ja vad gör man inte för en skvätt blod ;)

I vilket fall som helst så gör det inget annat snön regnar bort för fullt. I utbyte mot barmark för viltspår går det mesta an :)

Så imorgon bär det av till Göteborg igen för två dagars skola. På tisdag norpar jag åt mig syrrans hundar och åker hem. Även de ska få testa viltspår förhoppningsvis. Men först ska vi ju komma hem…Inte med bil, utan tåg. Chippen har åkt tåg förut och är van vid folksamlingar efter alla utställningar. Men Elvis….ett oskrivet kort. Antingen går det kalas eller åt skogen. Förhoppningsvis kommer vi alla tre hem hela och glada :)

Lycka i form av något vitt

torsdag, november 11th, 2010

 Snöovädret var det knappast någon som missade i tisdag i Västra Götaland. Ett litet provsmak på hur vintern kommer bli. Tom storstaden Göteborg fick sig ett vitt täcke. Dock som inne i alla cityn, så smälter det bort och blir mest bara trist slask kvar. Men eftersom jag och Lukas bor utanför Göteborg så stannade en hel del flingor kvar på backen och bildade några centimeter tjockt täcke som var perfekt att köra ner nosen i.

När vi sedan igår kväll åkte hem till Uddevalla igen visste vi att det var betydligt mer här. Dryga 1½dm på sina håll :) Lukas älskar ju snö så att få rejsa runt i trädgården direkt efter hemkomst var givet. Även idag har han busat på. Jag var sååå nära att försöka få till ett julkort redan nu…Vem vet om/när nästa snö kommer?! Men solen hann försvinna och därmed även motivationen. Så det fick bli ”vanliga” tokstollebilder på Lukas.

 

Rätt mycket snö på ljuslyktan

Lukas provsmakar lite

Jag kommer så fort jag kan

 

Lutar lite i hoppet ;)

Någon snö hos er??

För övrigt rullar skolan på som vanligt i hektiskt tempo. Dags för ännu en kurs där man går igenom muskler igen. Och som vanligt fastnar det onödiga lättast. Eller vad sägs om hur man får en platt mage..?! Man kan göra hur många sit-ups som helst men ändå känna en putande mage. Varför? Jo man måste träna en speciellt muskel, den djupa bukmusklen med namnet musculus transversus abdominis. Så se till att tänka på att naveln ska sträva mot ryggen samtidigt som ni gör sit-upsen. Och dra nu inte bara in magen och håll andan, det hjälper inte ett dugg, ni måste verkligen hitta muskeln. Lycka till :)

Lurad?

söndag, november 7th, 2010

När Lukas förra veckan vägdes hos veterinären visade vågen på dryga 35. Vilket innebär +1kg jämfört med hans väldigt stadiga vikt på 34,2 kg. Han brukar ha svårt att gå upp i vikt och mår långt ifrån dåligt att lägga på sig ett kilo. Han är ju som man ser långt ifrån risk för övervikt ;)

Men igår skulle hela familjen ut i skogen och kameran följde med. Men innan fick det bli rejäla tag med saxen, för annars hade jultomten kommit tidigt i år. Som han såg ut… Jag klippte och klippte och klippte och ändå finns det mer att ta. Bröjar nästan tro att det där extrakilot bara var extra päls ;)

Efter promenaden lattjade han och pappa med Lukas nya frisbee han fått. Ser kanske mest ut som en mindre smidig isbjörn utan bakben :)

Den vana fotomodellen

Tentaplugg och stopp i avlopp

onsdag, november 3rd, 2010

Denna vecka är åter igen sisådär lagom social…Tenta tidigt på fredag morgon. Kursen är Allmän Fysiologi och innehåller allt från njurfunktion, cellens uppbyggnad, hjärt- och lungcirkulation, vad som händer i kroppen när man föds och när man blir äldre, hur maten bryts ner mm. Lägg även till ett antal hormoner som läraren tycker vi ska kunna…Varför en sjukgymnast ska kunna hormoner har jag själv inte riktigt kommit fram till än..?

Så känner ni för att slänga med snygga onödiga ord kan ni dra till med corticotropin releasing hormone eller varför inte luteiniserande hormon..?! ;)

Hundmässigt innebar förra veckans lediga onsdag att vi smet upp på onsdagsträning på hemmaklubben. Regnigt och blåsigt. Men Lukas fick lattjat runt med favorit-Bella en sväng och kört lite lätt lydnad. Vilket verkade uppskattas. Blir ju allt för sällan med sådant nu för tiden :(

På söndag när jag började packa var det en som låg väldigt nära väskorna hela tiden. När vi åt middag innan vi åkte och jag slängde en blick på honom, reste han på huvudet direkt med blicken ”menar du att vi åker nu?”. I vilket fall som helst så blev både han och petiterna glada över att se varann igen.

För övrigt händer inte så mycket…sitter just nu och suckar över hjärnans funktion. Fått tätt i avloppet som ska fixas av en gubbe som väntas komma hit när som helst. Bara för att man helst inte ska gå på toa för mycket verkar hjärnan tycka det motsatta. Tur att man har gymmet på två minuters gångavstånd. Blev ett morgonpass för att sedan passa på att duscha där istället för hemma. Ibland får man tänka till lite extra ;)

Må så gott allesammans! Och förresten en påminnelse redan nu – ni missar väl inte att det är kladdkakans dag på söndag!! :)