Archive for mars, 2011|Monthly archive page

Huset fullt av hundar

tisdag, mars 29th, 2011

Ni kanske har hört talas om programmet på SVT – Huset fullt av hundar. Det lever just nu vårt hushåll upp till. Vanligtvis bor det ju tre hundar, min Lukas och syrrans Chippen och Elvis. Dessutom kom det två fina flickor strax innan 7. Vilket uppvaknande för tre gossar =) Två hundar som ska passas några dagar. Som vanligt hälsades det rejält med skall och bus.

I helgen passade Lukas på att ha en släng dålig-i-magen-dag :( Så någon vidare träning på söndagen blev det inte. Tur man inte hade någon stor läxa till kurstillfället. Träna lite kontakt samt försöka hitta en leksak som han nappar på. I kväll drar vi iväg på kurstillfälle nr 2 på fortsättningskursen. Spännande att se vad Lukas tycker om sina kurskompisar i dagsljus. Tack o lov för sommartid =)

Passar även på att tacka för rösterna som dimper ner på vår bild – TUSEN TACK!!
Vi klättrar så sakteligen upp och ner då och då. Känner ni för att rösta igen så är ni mer än välkomna http://www.agria.se/tavling/hem/Vinterlekar-i-snon#gly-date;1;NOTE-8FBJ2N-0

Tävlingsdax

lördag, mars 26th, 2011

I brist på annat som händer hos oss, så passar vi på att fiska lite röster

Länken ni klickar på är: http://www.agria.se/tavling/hem/Vinterlekar-i-snon#gly-date;1;NOTE-8FBJ2N-0

Det är möjligt att ge en räst per mail per dag – så rösta på!!

 

Tack på förhand!!
Är ni själva med i tävlingen?? Inte hittat så många bilder på bekanta hundar. Hojta till i så fall =)

Kurstillfälle #1

onsdag, mars 23rd, 2011

Jaha då har man börjat på hundkurs igen =) Det känns oerhört länge sedan vi gick kurs senast och det var en Rallylydnadskurs som vi halkade in på i allra sista stund. Men nu är vi på G igen. Absolut ingen tävlingskurs med några ambitioner utan en helt vanlig Fortsättningskurs. Vi deltagare fick igår själva berätta vad våra mål med kursen var och utifrån det ska vi jobba.

För en gång skull är inte Lukas med yngsta och mest olydiga och flamsiga. Istället när vi dök upp framför stugan fick man höra ”här kommer nog gamlingen” ;) Vår grupp kändes som ett riktigt härligt gäng. 2 flattar, en gudomligt söt irländsk setter flicka, världens busigaste siberian husky gosse, sheltie och en spansk vattenhund. Alla är betydligt yngre än Lukas, snittet låg väl på 1,5 år. Men det innebär också att de är väldigt oskyldiga och ännu inte skaffat sig humör och uppmopsningfasoner mot andra hundar. Precis vad Lukas behöver umgås med.

Men målet för mig och Lukas med denna kurs är att han ska lära sig koncentrera sig med andra hundar runt omkring, få bättre kontakt och inkallning, samt lära sig att hundar finns och går runt omkring honom. Vilket han har lite svårt för ibland eftersom det satt sina spår att bli påflugen av två hundar.. :/

Övningarna var relativt enkla: gå runt utanför ringen, gå sicksack mellan deltagarna, sitta kvar medan instruktören hälsade på oss tvåbeningar, samt 2 raka inkallningar. Dessvärre trodde jag det skulle skita sig lite redan från start. Huskygossen slet sig loss och skuttade fram till Lukas. Åh en kul typ att leka med tänkte han och satte upp en tass på Lukas rygg och började skutta och småknuffas. Men Lukas klarade den oförberedda utmaningen. Jag vände på honom snabbt och matade på med köttbullar för att berömma att han var tyst och lugn. När huskyn väl glatt skuttat vidare la Lukas av en stor tung suck och ett litet ”uff” mer blev det inte. Ev spänningar kvarstod inte *puh* Tror det beror på att huskyn är så oskyldig och leken, bara 9 månader och inga könshormoner som stiger i huvudet – bara lek =)

Lukas var rejält trött idag och berarbetade intrycken mer än väl igår kväll i drömmarna. Ser redan fram emot nästa tisdag.

Välkommen våren!

söndag, mars 20th, 2011

Ingen hemfärd till Uddevalla denna helgen :( Igår var vi ute i trädgården och busade, försökte träna och bara njuta av vårsolen. Resulterade i drygt 2½ timme utomhus varav 1 timme tillbringades med att bara sitta på altanen och njuta. Både jag och alla hundarna fyllde på våra batterier inför kommande vecka :)

Hoppas ni haft en trevlig helg

Hitta baken

lördag, mars 12th, 2011

Hur får man då Lukas att hitta sin rumpa och inse att det är hans plikt att hålla koll även på den? ;)

Metod #1 - Lukas sitter i fotposition. Jag vrider på mig en kvart eller ½ varv och förhoppningsvis hänger hunden med. Belöning när han lyckats sätta sig i korrekt position igen. Tar ibland lång tid innan poletten ramlar ner hos Lukas. (Läs VÄLDIGT lång tid när han har noll koll på rumpan) Det blir lätt mycket småknix för honom att rätta till rumpan. Visst är det rätt på så vis att han rör sin bakdel. Men när det gäller fotposition vill jag att han hittar den direkt utan knix. Därför tycker jag inte riktigt om denna metod.

Metod #2 – Inga bestämda kvartar i rörelsen. Lukas i fotposition. Jag börjar snurra lite på mig. Så länge Lukas håller positionen i rörelse, alltså vi stannar inte upp och sätter oss, blir det rätt. Börjar med att snurra motsols eftersom det kräver mindre bakdelskontroll av Lukas. Denna ger lite mer position i rörelse och inte direkt en sittande fotposition. Stannar då och då för att se om han hittar den sittande positionen.

Metod #3 – Upp på en pall/telefonbok. Framtassarna upp på en låg pall/telefonbok eller anann lämplig liten höjd. Direkt Lukas bjuder på en liten rörelse på bakbenen blir rätt. Jag förflyttar mig själv lite runt omkring ”pallen” för att locka fram en rörelse. När grundtanken är befäst ställer jag mig bredvid honom och det liknar en fotposition. Rör mig sedan nära runt ”pallen” så han får följa efter för att hålla positionen.

Metod #4 – backa. Lukas framför mig och jag får honom att backa. Utomhus, inomhus, på gräs, på asfalt, på mattor, med leksaker i vägen på golvet osv.

Metod #5 – snurra runt. Snurra runt åt både höger och vänster kräver viss bakdelskontroll. Man kan även se skillnad i hur hundar väljer att snurra. Antingen röra frambenen runt bakdelen, röra bakbenen runt framdelen, eller röra allt runtom som om man verkligen rör sig i en cirkel.

Metod #6 – sväng. Lite som att snurra. Går rakt fram och så gör man en helomvändning på 180 grader åt vänster. Alltså att jag korsar Lukas väg. Denna övning tycker jag även är rätt effektiv för att få honom gå fint i kopplet och inte ligga för långt fram :) Vill jag vara extra jobbig svänger jag runt ett helt varv och inte bara ett halvt.

Metod #7 – stå på pilatesboll. Lite som att stå på en pall. Men nu med fokus på att balnsera på bakbenen så att han känner att han faktiskt har muskler därbak. Funkar även att bara stå på bakbenen utan stöd. Att stå med framtassarna mot en stol ger viss funktion också men kräver inte riktigt samma balans.

Rätt mycker text och inga bilder eller filmer som visar hur jag menar. Men men…detta var mest en liten saming för mig själv så jag inser lite övningar jag har att variera mig mellan när vi tränar.

Ikväll blir det lördagsmys i soffan och ev lite melodifestivalen…vem tror ni vinner?? Eller rättare sagt vem hejar Ni på??

God semmeldag

tisdag, mars 8th, 2011

Ni har väl inte missat allt som ska firas idag – kvinnodagen, semmeldagen, pannkasdagen. Bara att mumsa på!! Här blev det hemma hade syrrn varit så underbar och gjort hemgjorda semlor - MUMS!!

 

Va? Om hundar fick något? Ja men självklart! Alla fick sina gräddklickar på nosen. Elvis verkar ha mest knix på tungan :)

 

Har ni ätit några semlor idag??

Hjärnspöken??

söndag, mars 6th, 2011

I skogen hemma i Uddevalla har vi vårt egna lilla rådjursspanarområde. Det är ett litet område där de huggt ner en massa träd i höstas. Går man upp där på morgonen ser man alltid ett rådjurspar. I morse lyckades pappa och Lukas se 6 stycken till och med. Igår försökte jag mig på att fota de. Men det var lite för långt avstånd. När jag gick närmare skuttade de iväg.

 

Lukas sitter så fint och spanar också på rådjuren. Men när de gått iväg bara måste man rulla sig i snön som vanligt.

Busade lite i trädgården efteråt och även där var han tvungen att rulla runt. Passade på att träna just rulla runt och rullade han?? Ja men självklart. Men varför inte inomhus??? Att skylla på mjukt underlag ute när det är gräs eller massa snö köper jag. Men matta och täcke inomhud blir också mjukt. Och att rulla på snön med islager ovanpå kallar jag inte mjukt. Tror det är ett litet hjärnspöke som spökar..

Snart bär det av ner till Göteborg igen. Men först ska en svartmagad hund komma in från promenaden och åka på en rejäl dusch. Behövlig!! Dels för att det är ett tag sedan sist och dels för att det ikväll blir avmaskning av alla hundarna. Lika bra att ta alla  samtidigt och duscha av så all skit och ev otrevliga saker försvinner. Dags att ringa och påminna syrran att hon ska duscha sina.

Vill även passa på att tacka för alla peppande ord om våra små delmål. Ett tag tänkte jag att det kanske var mindre kul att läsa om våra små pluttiga mål inför varje månad. Men det är ett bra sätt för mig att fokusera på vissa moment i taget och ha träningen planerad. Att ni sedan hejar på gör det hela mycket mer motiverat – TACK!

Delmål mars

torsdag, mars 3rd, 2011

Tredje månad och tredje gången man försöker komma på lite delmål :)

¤ Fotposition – bibehålla positionen när vi snurrar allt från en kvart till ett varv, åt båda hållen.

¤ Platsliggning – hakan ner i backen, 1 minut. På 5 meteres avstånd och med olika störningar.

¤ Gå fint i koppel – fortsätta träna på promenaderna, men nu främst att inte låsa sig när folk går förbi. Vi behöver inte stanna och invänta alla.

Förhoppningsvis kommer vi lyckas. Fotpositionen kommer ju kräva att Lukas verkligen lär sig att man faktiskt har en rumpa att hålla reda på också ;)