Archive for april, 2011|Monthly archive page

Sjuklingar

lördag, april 30th, 2011

Rapport ifrån sjukstugan..Jag har varit så glad över att jag sluppit alla förkylningar under tiden jag pluggat sedan i augusti. Men tydligen sänkte pollenallergin mitt immunförsvar rejält och samtidigt gick syrran och var sjuk. Så vem fick den sedan?? Som tur är verkligen det ändå vara en ganska kortvarig förkylning. Men rejält ont i halsen och ett huvud fullt av snor har jag haft. Uppe på det kliande och rinnande ögon och ännu mer snuva.

Inte nog med att jag är sjuk så verkar även Lukas ha blivit sjuk. Kliade sig en hel del i örat i början på veckan. I onsdag var han väldigt röd och började lukta lite illa. Kliade, kliade och kliade…så det blev till att ringa vet och få en tid på måndag. De trodde inte det var öroninflammation eftersom jag får ta och pilla på örat utan att det gör ont. Så eftersom det luktar mindre mysigt (iaf vad jag kände innan hela min näsa fylldes med snor ;) ) så kanske det är svamp. :( Men vi fick iaf tips om att köra Otoclean under helgen.

Han kändes pigg imorse när jag och mamma gick promenad i skogen och spårade. Men nu på eftermiddag har han kliat en hel del och verkar lite allmänt nere stundvis. Inte totalt hängig och avståndstagande utan vill gärna vara nära, men något i hans sätt säger att allt inte riktigt är som det ska :/ Så vi får väl se vad vetten säger om örat på måndag.

Kurstillfälle #6

onsdag, april 27th, 2011

Igår var det dags för sjätte kurstillfället. När vi kom dit kom det samtidigt en annan från den andra kursen vi brukar ha teori med. Det är en hund som ofta blir så exalterad under kursen att han brukar stå och tokskälla en stund då och då. Hon frågade om vi ville hänga med på promenad. Och visst tänkte jag. Lite hundträning med skälliga hundar blir spännnade, Lukas brukar själv säga ifrån då och med sin mörka röst. Men hoppsan va fint dessa två gossar kunde promenera tillsammans =) Riktigt överraskande. Visst ett litet varsitt voff i början för att se var man hade den andra och sedan var det lugnt. Belv även en väldigt bra urladdning för både hundarna att släppa lite överskottsenergi uppei hjärnan med sådan träning innan själva kursen började.

Sedan jobbade båda kurserna ihop i en stor cirkel. Att våra två hundar stod bredvid varandra var nu inget någon av de brydde sig om. Det blev lite enskilt sitt + ligg kvar. Både på stället, när instruktörerna kom och hälsade och när andra hundar gick runt stora cirkeln. Jo, Lukas skötte sig fint. Men att bara sitta vid min sida när någon kommer fram finns inte i hans hjärna. Är man golden – ska man hälsa!! enligt honom.

Sedan inkallning. Eftersom Lukas började tröttna på att bara sitta still i ring och göra övningar kände jag inte för att kalla in tvärs genom gruppen. Valde istället att göra en ut från ringen för att han inte skulle misslyckas. Och visst kom han. Sedan skulle vi göra en ännu längre inkallning. Var lite tveksam först eftersom han kändes lite ofokuserad. Men det är med utmaningar man kommer framåt i utvecklingen. Jag satte honom och gick, och gick och gick, kändes som en evighet. Sekunden innan jag vänder mig om är jag beredd att se en tom plats – men vem sitter som ett ljus, med öronen på skaft och lättar rumpan direkt jag ropar – jo LUKAS!! Att han sedan kom och lekte och sedan smet iväg och pinkade viskar vi lite tyst om… Han satt och han kom, det är det viktiga.

Sedan kunde man välja agility eller träna lite enskilt. Vi valde enskilt och blandade snabba läggande, miniinkallningar och lite trick. Och kan numera meddela att han kan tänka sig att rulla ett helt varv även på annan gräsmatta än den här hemma :) Allra sist kom instruktörern fram för att hälsa igen. Jag vill ju att han ska lära sig att sitta still och vänta utan att rusa fram och ropa ”hej, ser du min fina rumpa” och tjonga till alla i knävecken. Antagligen var han helt slut nu för han satt och satt och satt. Men mer träning behövs, så det blir till att boka in lite gäster som kommer och knackar på dörren då och då för träning.

Efit – måndag 26 april

Kurstillfälle #5 – signalkänslig eller korkad??

söndag, april 24th, 2011

I tisdags var det för en gång skull riktigt fint väder på kursen. Vi skulle få göra varsitt kort spår. Att nämna att Lukas klarat anlaget hade varit riktigt pinsamt för shit va dåligt han spårade.

Han fick gå först, ett kort spår på 20 meter som jag gått med en leksak i slutet. Terrängen är en liten äng/gräsplätt. Innan vi startar frågar jag efter tips eftersom han vid viltspår drar iväg som en tok 10 m och stannar sedan eftersom han i all hast tappat bort spåret. Håll bara emot! fick jag som svar. Vi visar ingen startpunkt utan går så vi korsar spåret. Vips drar han till, jag håller emot lite lätt och…..duns ner med rumpan i backen. Vaddå, skulle jag gå caroline?? Han brukar inte vara så känslig. Jag lockar på honom igen, men han bara tramsar..luktar lite, kollar lite, hög nos, låg nos, flax fram och tillbaka, Hjälp mig Caroline!! letar lite, flaxar osv…efter mycket om och med hittar vi det lilla mjukdjuret och han verkar väldigt lycklig.

Men hallå?!?!? Vad hände med min spårhund…jag som har planer på att gå tre öppenklassspår i viltspåret och kamma hem det där SeVCH:et. Är det kört?! Förhoppningsvis inte. Pratade lite med instruktören efteråt och vi kom förhoppningsvis på felet. Dels är det väldigt länge sedan vi spårade och sedan hade jag ingen sele. Han brukar alltid tända till när jag tar på honom sele och lina, klart som korvspad att han blev osäker nu i bara halsband och lina, selen låg ju kvar hemma i Uddevalla. Han vet mycket väl att dra i halsband dit man vill inte är tillåtet..

Så jag hoppas att han är så pass signalkänslig och kopplar sele till spår att det var det som virrade till det för honom. Och inte att han totalt tappat spårförmågan..

Så i fredags gick pappa ut i förväg till skogen och gömde sig. När jag och Lukas traskade ut en kvart efteråt hade vi med och lina och SELE!! Sedan fick han spåra reda på pappa, sedan i slutet av promenaden drog jag iväg in i skogen så han fick spåra med pappa också. Han skötte sig någorlunda bra, lite bråttom, lite hög nos, men han var tillbaks i sitt vanliga spårjag. Nu blir det finslipning till öppenspåren.

Hoppas ni alla haft en underbar påskhelg!! Jag och Lukas har njutit till fullo över att vara hemma igen. Hela fyra dagar ledigt från skolan – rekord!

Psst…har ni smakat Marabous cookies?? Inte jag, så därför hoppas jag få en vinst i denna tävling och få mjjlighet att smaka. Ser ju ruskigt goda ut.

Bilder från helgen

måndag, april 18th, 2011


Total Knock-out


Även vissa mindre snygga poser


Fladderöra

Fredagkväll

fredag, april 15th, 2011

 Kände att vi behövde en liten paus några dagar. Haft mycket i skolan i form av ”dugga”. Dugga går till precis som en praktisk examination fast i hela palpationsgruppen och inget betygsätts. Helt enkelt som ett litet genrep inför den stora examinationen. Och den gick finfint.

För övrigt har vi också vart på ett kurstillfälle till. Bla gjorde vi uppletande, inkallning och tandvisning. Kortfattat kan tillfället sammanfattas: Nej, bra, hit, duktig kille, fy på dig, kom igen för sjuttsingen skärp dig, snyggt jobbat, sitt sa jag, bra, nu åker vi hem. Som ni förstår så var det inte ett jättelyckat tillfälle…

Dock gav har jag både onsdag och torsdag gett mig ut på eftermiddagen och kört egna små uppletande. Torsdag: riktigt duktig! Gömde lilla piggekott och belöning var lek med bollen hos mig. Något som förvånade mig var att han godtog att leka med bollen som belöning och lekte glatt och kampade stundvis. Onsdag tog jag med mig syrran, Chippen och Elvis ut också. Vi försökte få Chippen och Elvis att förstå vitsen med uppletande. Vilket var lättare sagt än gjort. De har inte riktigt förstått idéen med byteshandel. Har de en gång insett att det finns köttbullar i syrrans jackficka så glöm att jag springer och hämtar en leksak – ge mig köttbullen direkt!! ;)

Någon som läste metro häromdagen?? Om inte så spana in längst ner på sida 2. http://www.readmetro.com/download/se/54407/
En undersökning från Arken Zoo visar att varannan hundägare har högläsning för sin hund :) Kan inte direkt påstå att det stämmer i för min del. Högläsning – nej, men pratar med hunden – OJA!!  Hur har ni det med högläsningen?? ;)

Nu fredagkväll och hemma i Uddevalla. Proppmätt efter att ha ätit middag (grillat!!) och Lukas har mumsat fredagsben. Dags att sjunka ner i soffan. Trevlig helg allesammans =)

Summering och nya delmål

lördag, april 9th, 2011

Delmål marsmånad:

¤ Fotposition – bibehålla positionen när vi snurrar allt från en kvart till ett varv, åt båda hållen.
Jo men det tycker vi har lyckats med. Kanske inte fullt så noggrannt jag hade hoppats på. Men på kursen jobbar vi en del på det under stunderna när vi är passiva. Och visst har han bättre koll på snurrarna än han hade för ett tag sedan.

¤ Platsliggning – hakan ner i backen, 1 minut. På 5 meteres avstånd och med olika störningar.
Njae, inte direkt kanske. Men när vi på kursen i tisdags hade en liten platsliggning lyckades jag få honom att lägga ner hakan (efter ett antal påminnelser) medan instruktören gick runt bakom honom. Och på henne har han ett rejält sug, så visst lyckads han med lite störning :)

¤ Gå fint i koppel – fortsätta träna på promenaderna, men nu främst att inte låsa sig när folk går förbi. Vi behöver inte stanna och invänta alla.
Tyckte vi hade fått till det bra, tills ikväll. Ruskigt vad dåligt han gick. Öronen var kvarglömda inomhus och helt plötsligt ansåg han det vara okej att dra i koppel tvärs över vägen för att komma åt just DEN fläcken… *suck*

 

Delmål april

¤ Rulla runt – nu ska han komma varvet runt.

¤ Ställande under gång

¤ Bättre på att komma in när han varit ute i trädgården. Visst han kommer om man lockar med något ritkigt gott, men jag vill att han ska komma utan muta varje gång.

TACK alla ni som röstade på vår bild i Agrias tävling. Tyvärr blev ju tävlingen stängd. Men sista gången jag kollade låg vi på 7:de plats med nästan 1000 poäng. Utan er hade vi inte nått dit – Tack! <3

Kurstillfälle #3

onsdag, april 6th, 2011

Tisdag innebär kurs för mig och Lukas. Trots regn och blåst så var hela gruppen samlad – ingen bangade det dåliga vädret =) Känns som att dåligt väder på kurstid skiljer agnarna från vetet.

Började med att gå sick-sack runt varandra i cirkeln. Även denna gån lyckades jag och Lukas jobba oss runt tillsammans utan koppel =) Så nöjd och stolt över honom!! Sedan blev det lite sitt/ligg stanna kvar med störning i och med att ledaren gick sick-sack. Detta var lite klurigt för Lukas eftersom han mer än gärna hälsar på henne. Men jag påpekade att det var haka i backen som gällde och lyckades hålla honom liggande.

Sedan stod det en rad med koner som vi skulle sick-sacka os emellan. Men först var Lukas tvungen att se till att alla tittade på honom och gav därmed hela gruppen en utskällning och studsade och fjantade sig. När han väl behagade hålla tyst så snirklade vi oss genom konerna. Avslutningsvis låg det en hög med träapporter i mitten av cirkeln. Hundarna fick i tur och ordning gå fram och tog de upp någon blev det beröm. Jag vet ju att Lukas kan innerst inne men när det handlar om andras leksaker/apporter brukar han bli så fisförnäm och vill inte alls ta de i munnen. Men efter en hel del nosande visade han att han trots allt är en retriever =)

Tre av åtta tillfällen har redan gått på kursen…tiden går så fort. Väldigt lärorikt för både mig och Lukas att gå kurs igen. Så jag ångrar inte en sekund att jag tillslut anmälde mig till fortsättningskursen. Visst han är betydligt äldre än de andra, men alla övningar gör man ju på sin egna nivå. Dessutom är alla hundar ett härligt gäng som känns perfekta för Lukas att träna med. Så vi längtar redan till nästa tisdag.

Så mycket att säga

lördag, april 2nd, 2011

Tur att man har besökare som ger små pikar om att det är dags att uppdatera. Det innebär ju bara att jag har flitiga besökare och det värdesätter jag högt ska ni veta. Har egentligen tusen saker att berätta och lovar att försöka hålla mig kortfattad.

1. Ännu en kurs färdig i skolan..bara någon fråga kvar på hemtentan. Marsmånad har bestått av inte mindre än 3 seminarier (en bok att läsa till varje), ett rollspel, två redovisningar, som två gruppinlämningar, 2 individuella inlämningar. Vilket kort sagt översätts till fullt upp. Men äntligen färdig och laddar redan inför nästa.

2. Delmålen för mars. Kan kort säga att vi inte lagt något direkt fokus på de. Slarvigt – ja vet! Men lite fotposition har vi ju tränat och koppelträning pågår på promenaderna dagligen mer eller mindre noggrant.

3. Kurstillfälle #2. Ännu ett kurstillfälle på fortsättningskursen. Började i skogen med lite köttbulleträd för nosaktivering. Sedan inkallning i skogen. Dock var vi sist ut och mörkret kom fort. Dum som jag är sprang jag åt samma håll som övriga sprungit åt vilket innebär mycket dofter över en överladdad Lukas. Men han kom iaf. Sedan blev det träna sitta och vänta på varsågod innan man tar köttbulle från marken. Svårighetsgrad individuellt. Hundmöte mot den mittemot i cirkeln. Samt gå runt cirkeln som sist gång. Och håll i er. Han gick helt lös!!! Jag litar inte riktigt på honom, dels lite osäker med andra hundar samt en inkallning som är långt ifrån säker. Men de, med rätt peppning från instruktören vågar man chansa och det gick =)

4. Några underbara träningskompisar hade fixat en inspirationsdag med fotografering av hund på klubben hemma i Uddevalla idag. En fotograf var där och snackade lite. Inget kurstillfälle utan mest sitta och spåna, ta emot lite tips, fråga, testa osv. Jättekul och lärorikt!! En härlig liten grupp var vi som hade det riktigt trevligt. Tack för att man fick vara med =)

Ne dags att sticka ut på promenad med hundgänget här hemma. Flickorna är fortfarande här vilket innebär 5 hundar i hushållet. Hur mysigt som helst. Alltid någon hund som vill mysa lite. Hoppas ni alla får en trelvig lördagkväll!

http://www.agria.se/tavling/hem/Vinterlekar-i-snon#gly-date;1;NOTE-8FBJ2N-0 - tack!!