Archive for september, 2012|Monthly archive page

Guldkant på fredagkvällen

fredag, september 28th, 2012

Eller ska jag kanske kalla det blodstänk på fredagkvällen? Närmare tre veckor sedan jag tillbringade en hel helg hemma i Uddevalla. Så jag bestämde mig för att sätta lite guldkant på fredagkvällen. Hundtok och med spårintresse så är det inte svårt att räkna ut vad det blev.

Stövlar, snitslar, blod och klöv…traska runt bland alla älgflugor (blä!) och fredagkvällen är gjord. Kommer ha en väldigt lycklig Lukas imorrn morgon :)

Efit söndag 23 september

tisdag, september 25th, 2012

 

7.00 Vaken och kan inte sova, läser

8.10 Hade sett fram emot härlig, solig höstpromenad med kamera, får bli kameralös regnig men härlig promenad istället

9.20 Frukost-tv

10.30 Lyssnar på drömmande Lukas

11.30 Städar

12.45 Besök av mamma och pappa

13.50 Upptäcker att Lukas har ett sår i huvudet

14.50 Djurakuten

16.00 Återigen försjunken i boken

17.15 Kloklippning

18.30 Ut i trädgård med kam och sax och långhårig Lukas

20.30 X-faktor

21.25 God natt-godis

Stretcha inte sönder din hund

fredag, september 21st, 2012

Halkade in på en sida, där en som varken var instruktör eller massör gärna delade med sig av en massa tips. Är väl inget fel på det, men det kan lätt misstolkas av läsarna. Jag själv reagerade på flertal punkter, men var ju nyfiken på att veta mer så jag fortsatte läsa.

Det togs bl a upp stretching med text och bilder. Att alla hundar behöver stretchas, liksom människan, för att undvika träningsvärk och korta muskler. När jag kom till stretch av höftböjaren reagerade jag. Enligt sidan skulle man föra benet bakåt, måttet var att benet gärna skulle bli så parallell med ryggen som möjligt. Ville man sedan att hunden skulle bli ännu smidigare kunde man samtidigt dra i bakbenet rakt bak. Och där skrek min hjärna ”Nej, Aj, Fel, Stopp och Belägg!”.

Jag är inte jätteförtjust i att förklara stretch i bara text och bild, jag vet att det lätt misstolkas. Jag vill gärna personligen visa och förklara när jag lär någon stretcha.  Men jag kände ändå att jag måste skriva något för att reda ut det lite…

För det första, alla hundar behöver inte stretchas. Inte ens alla människor behöver stretchas. Det beror på hur smidiga vi är redan från start. Dessutom finns det en anledning till att man vill att vissa muskler ska vara lite ”strama” och att inte alla vi kan falla ner i split och spagat om vi vill. En funktionell muskel har lagom längd. Lagom lång för att kunna användas funktionellt, och lagom kort för att skydda oss. Tänk er själva om vi hade muskler och ligament hur långa som helst. Ett snedsteg på isen och benen faller ut a la Bambi, och armar och ben skulle kunna böjas och vridas hej vilt så länge skelettet tillåter det. Låter inte så bra va?

För det andra, stretch motverkar INTE träningsvärk! Stretching hjälper till att hindra att muskler blir korta efter träningen. Men träningsvärk har inget med det att göra. Vid träningsvärk är det små små delar i muskeln som har gått sönder pga överbelastning. När det sedan läker ihop så är kroppen smart nog att göra sig lite starkare än innan så att man nästa gång orkar samma belastning utan att gå sönder. Det är så kroppen jobbar och det är helt naturligt.

För det tredje, dra inte i benet!! Drar du i benet töjer du inte bara på muskeln utan du är även inne och påfrestar, ligament, korsband, ledband och inte minst själva leden. Tänk er höftleden (en knytnäve i andra handen), musklerna tänker du dig som gummiband runt om händerna (hoppas ni har bra fantasi ;) ). Om ni vill töja på gummibanden låter ni helt enkelt knytnäven glida i handen åt olika håll, OBS en riktning åt gången, inga snurrar och vridningar! Om ni sedan ska ”dra i benet” för att töja mer vad händer med knytnäven? Den ligger inte längre kloss i handen va? Ni lättar helt enkelt på vakuumet i leden om ni drar tillräckligt hårt. Det är en metod som vi lär oss på sjukgymnastutbildningen, som kräver lite känsla och som kan skada om man drar fel. Känns knappast som att en glad amatör ska gå och dra i leder med risk att luxera den. Dessutom kan det vara smärtsamt och om det gör ont spänner hunden sig och alltihop blir helt fel…

Jag tycker det går i perioder det där med att stretcha sin hund. När jag var precis utbildad, var det många som hade frågor om stretching eftersom det är ett lite halvkänsligt ämne för en del. Stretcha eller inte? Ett tag ville alla stretcha och det var ett himla sjå om att man skulle stretcha hit och dit i tid och otid. Vill man stretcha sin hund så tycker jag man gör bäst i att faktiskt gå till någon som vet vad de pratar om. Få hunden genomkänd och få stretching förklarad och visad på sin egna hund. Så man lär sig hur sin egna hund känns, hur man ska göra och vad som är lagom ”långa” muskler för sin hund.

Bli nu inte rädda för att stretcha era hundar. Men när jag läste texten så kände jag att om en icke utbildad skriver ut info, som enligt mig är lätt att misstolkas och delvis felaktig, så kanske det även är på tiden att de som kan (ex jag själv, som utbildad massör) också skriver någon gång för att få lite rätsida på det hela.

 

Det där med två hem…

måndag, september 17th, 2012

…kan ibland kännas både kul och jobbigt.

Det positiva är ju helt enkelt att man har två stora rum, två badrum, och två kök man delar med resten av hushållet. Så ja man kan väl säga att jag bor i en lyxig tvåa med två badrum och två halva kök, på totalt närmare 70-80 (?) kvadratmeter. Och eftersom ena hemmet delas med mamma och pappa och det andra med syrran och hennes kille är det inget fel på hyresvärdarna ;)  Tröttnar man på ena stället vet man ju att man inom några dagar ska till det andra igen ;)

Det negativa är just att det är två ställen. Det tar lite tid att åka till varje ställe, eller ja bara 1,5 h per väg. Men att släpa skolgrejer och träningsgrejer fram och tillbaka varje helg är ibland lite jobbigt. Eller ännu jobbigare när jag glömmer en sak på ena stället och får klara mig utan det tills nästa gång jag ska dit.

Det allra bästa är att Lukas är med mig oavsett om jag är här eller där.

Men allra värst, just nu iaf, är när jag får post. Det har hänt förr och nu har det hänt igen. Var hemma på snabbvisit förra onsdagkvällen iom KM:et (ingen spec post då), sedan på fredag när jag pratar med mamma har jag fått post. Ett tråkigt från skatteverket (de är ju aldrig kul..) och sedan ett handskrivet brev med något tunt kort (?) inuti. Blev ju jättenyfiken! Kan ju tänka sig att låta mamma öppna och berätta vad det är, men nej, jag vill öppna själv. Men åkte inte hem i helgen eftersom jag kolla Rally-SM och ska inte hem förrän på torsdag kväll. Är nyfiken!! Likaväl som det kan vara ett tack-kort, inbjudan, reklam så kan det ju vara något trevligt…en vinst? På torsdag vet jag..

Men innan dess är det examinationstider i skolan. Dags att avsluta kursen ”Psykisk ohälsa och långvarig smärta”, massa prat om stress, basal kroppskännedom, avslappning, ångest, utmattning och andra trevligheter vi ev kommer möta på vår praktik. Så dags att plugga in stresshanteringskursen jag ska hålla samt den progressiva avslappningen jag ska leda.

Och för guds skull – stressa lugnt!! Glöm inte bort att ta hand om er och varva ner, andas ordentligt, inse begränsningar och framförallt sovgott! Så slipper ni komma till oss sjukgymnaster sedan och vara så stressade att ni knappt kan sitta still på stolen eller gå tvärs över rummet i långsam takt (jo då, är man riktigt stressad är det fruktansvärt jobbigt, det fick vi se på patientdemonstrationen)..så stressa lugnt och andas!

2:a plats i Rally-KM

fredag, september 14th, 2012

Hemsidan har hamnat lite vid sidan om eftersom skolan har tagit allt för mycket tid…Lukas lever iaf loppan och tycker att vi varje eftermiddag när jag kommit hem, kan göra något trevligt, träna, gå långpromenad och inte minst leka när det sedan är läggdags. Han hämtar tofflor, filtar, leksaker alltihop medan jag själv ligger under täcket. Efter en stund när han inser det är lönlöst lägger han sig bredvid på golvet och jag ska lydigt hålla min hand på honom tills han somnat, annars är cirkusen igång igen :)

I onsdags åkte jag som vanligt till skolan vid strax efter 7, syrran lämnade hemmet vid halv tolv. Sedan kom jag hem strax innan fyra. Ut och kissa hundar, stoppa in Lukas och träningsväskan i bilen, rulla upp till Uddevalla, för kl 18 började ju KM i Rally för Uddevalla BHK och Råhagen medlemmar och sedan vid halv nio hoppa in i bilen för att vid 22 ramla i säng och somna bums.

Blev lite knapert med tid, hamnade i köer på väg till Uddevalla så det blev anmälan, banvandring och sedan lite snabbt promenad och uppvärmning innan vi gjorde oss redo för start. Snällt nog hade man fått ett startnummer bland de sista. Det var en bana med blandning av nybörjar och fortsättningsskyltar.

Började rätt ok. Han var lugn innan start, men väl på banan märkte jag att vi var en hårsmån från ett energifnatt. Försökte hålla mig lugn och tydlig. Gick fint tills han upptäckte domaren. ”Herrejäklar, är det du som står här bredvid banan. Jag bara mååååste fram och säga hej”. Jag fick hålla ruskigt hårt i kopplet och han var väl någon klo ifrån att trampa utanför banan och diska oss. Fortsatte banan, med en något övertagad Lukas. Kom till skylten sitt, sitt framför, vänster in och sitt – mitt framför domaren. Lukas hade inte tid att varken lyssna eller följa händer så det blev tre varv runt mig innan han fick satt ner rumpan mittemot mig. Sedan var det ett under att vi höll ihop resterande 5-6 skyltar. Därefter kom all energi ut och han sprang runt runt runt mig så längt kopplet räckte.

Poäng och placering då…Trots cirklarna runt mig blev det 82 poäng och en andra plats av Uddevalla-deltagarna. Först var jag inte vidare nöjd med att han tappar fokus inne på banan, men med tanken på dagens tempo och flängande hit och dit så var jag på hemvägen riktigt stolt över honom, min egna lilla bus-Lukas

 

Taktiksnack innan vår start.
Fotograf: Bästa Anna Andersson såklart

Det snurrar på

söndag, september 9th, 2012

Har nu gått 2 veckor i skolan och det snurrar på som om sommarlovet aldrig funnits känns det som. Stå upp tidigt, sitta på tåget till stan, spårvagn, lektioner, spårvagn, tåg hem, promenad, laga mat, tv, sova, klockan ringer…

I helgen var vi iaf hemma i Uddevalla och fick till lite rallyträning idag. I början totalt ofokuserad Lukas. Sedan glömde han totalt bort hur man sitter rakt mittemot..men mot slutet lyckades vi få till några varv på banan med bra sitta mittemot, 1-2-3bak, och vänster spiral som bla var fokus.

Tränade lite fortsättningsskyltar också eftersom det i veckan är KM i Rallyt med blandat nybörjar och fortsättningskyltar. Ska bli spännande och se hur det går :)

Ryggsäcksgrävare

onsdag, september 5th, 2012

Lukas är och har aldrig varit något mattjuv. Att lämna en smörgås bredvid honom ute på trappan och gå in och hämta ett glas juice är inga problem. För att få honom att inte sno mat/godis själv ur påsar mm har jag lärt honom ”kom med påsen till mig så får du belöning av mig, förbjudet att öppna själv”.

För några helger sedan var Lukas, jag , mamma och pappa på utflykt och hade med oss smörgåsar till oss 2-beningar och korv till Lukas för att träna simning bla. Han var väldigt korvsugen och visste att den låg i väskan. Så helt plötsligt tyckte han att det var dags för belöning. Så det blev att fota hur han gräver och gräver, får upp påsen, pappa räcker ut en hand och Lukas ger honom påsen, får lite korv, får tillbaka påsen och springer till mig i hopp om att få en korvbit till :) Tyvärr är hamande ju en flaggstång i vägen, men man ser iaf klart och tydligt att han jobbar för att få upp korvpåsen och struntar helt i brödpåsen som ligger bredvid ryggäscken.
En klöv vid ett träd

söndag, september 2nd, 2012

Ja det var precis vad Lukas hittade igår. I fredags i skolan hade vi något så trevligt som föreläsning om Mindfulness och ACT. Handlar bl a mycket om att vara i nuet. Funkade det för mig…njae, jag satt och kom plötsligt på att shit va spårsugen jag blev. Sms till mamma om att ta upp blod och klöv för tining tills jag och Lukas skulle komma hem på em. Och spårning blev det.

På lördag fm gick vi ut jag, pappa och Lukas. Liggtid ca 16 timmar, 3 vinklar, 2 bloduppehåll, 1 återgång, ca 500m. Lukas var taggad till 100 i början. Gick bra och klarade första bloduppehåll bra. Återgången gick han ut i den och sedan tillbaka. Sedan mot sista 180 m tappar han fokus. Vi går parallellt med en grusväg och väldigt ofta vill han ta en avstickare ut dit. Misstänker att rådjuren traskade ditåt. Cirklar väldigt mycket i slutet innan han äntligen hittar klöven. Han vart iaf väldigt glad och stolt över den :)

Redan laddad för att spåra igen nästa helg förhoppningsvis.

Har haft lite små funderingar på om vi skulle testa oss på ett norskt viltspår någon gång. Efter varje spår ökar suget lite till, men sedan rinner det liksom ut i sanden. Men kanske att vi skulle satsa på det….eller…?

Summering och nya delmål

lördag, september 1st, 2012

Delmål Augusti

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de – på väg. Men han väljer den lätta vägen och hoppas bara med frambenen medan bakbenen står helt still ;) Fortsättning nästa månad.

¤ Springa till kon – befästa och öka avstånd – funkar på ett par meter avstånd. Dock har han nu i slutet börjar välta konen så det känns som vi backat lite.. :/

¤ Stretcha och massera! - check

¤ Inoff utställning - 19/9 GRK Gbg. Blev en fin 4:e plats av 9 deltagande i Maiden. Läs mer här

¤ Träningstävling Rallylydnad - check. Läs mer här

 

Delmål September

¤ Hoppa över mina ben – när jag står och sträcker ut de

¤ Sätta ringar på leksak – såg att Lisa med Zorro tränade detta och blev sugen. Det kommer ta ett tag för Lukas har jag på känn.

¤ Stretcha o. massera

¤ Simma??

¤ Ett viltspår till